nieuws

Gladheid valt mee op snelwegen

ROTTERDAM - In tegenstelling tot dinsdag, was het woensdagochtend nauwelijks drukker dan normaal op de snelwegen.
Het aantal pechgevallen was wel hetzelfde, aldus een ANWB-medewerker rond 8.30 uur. "Ik zie nu op mijn scherm dat er 16 meldingen zijn in een ring van 5 kilometer."

Record of niet?

Dinsdag stond er in de ochtendspits volgens de ANWB een recordlengte van meer dan duizend kilometer aan files. Het vorige record dateerde van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file werd geteld.
De VerkeersInformatieDienst twijfelt inmiddels aan het record. Volgens de dienst was de inwinning van files in 1999 veel moeilijker omdat de meeste snelwegen geen automatische file-detectie hadden. Ook werden de N-wegen over het algemeen niet meegeteld. Omgerekend naar de huidige inwin-technieken zou de spits in 1999 uitkomen tussen de 1100 en 1300 kilometer.

Flink gestrooid

Woensdag was er een redelijk normale ochtendspits. 'Het lijkt erop dat de mensen de gladheidswaarschuwingen ter harte hebben genomen," aldus Hans van der Meer van bergingsbedrijf Barendregt uit Rhoon. "Ook Rijkswaterstaat heeft flink gestrooid op de snelwegen."
Samen met zijn collega's verwerkte hij 97 meldingen op de drukste verkeersdag ooit. Veelal ging het daarbij om lekke banden door besneeuwde stoepranden en blikschade na glijpartijen. Een dag later kan het bergingsbedrijf de drukte makkelijk aan. Aan het einde van de ochtendspits waren er 21 meldingen, tegen 30 een dag eerder.