nieuws

Werk ligt stil bij Odfjell +VIDEO

ROTTERDAM - Bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek is het werk woensdag voorlopig stilgelegd. Het bedrijf heeft hiertoe besloten omdat het personeel krijgt te horen of het mag blijven of niet. Door de diverse slechtnieuwsgesprekken zou de veiligheid mogelijk in het geding zijn, bevestigt Odfjell.
''Veiligheid gaat ons boven alles,'' zegt een lid van het management. Odfjell betreurt het om onderwerp van gesprek te zijn in de gemeenteraad van Rotterdam en de Tweede Kamer. ''Wij werken conform de afspraken met de autoriteiten en de toezichthouders,'' aldus de woordvoerder van Odfjell.
Inmiddels heeft CDA-kamerlid Pieter Omtzigt woensdag nieuwe vragen gesteld aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast is er op korte termijn een debat in de Tweede Kamer met de staatssecretaris over Odfjell.
Grafstemming
De spanning binnen het bedrijf heeft inmiddels een hoogtepunt bereikt, zeggen personeelsleden. Honderd werknemers krijgen tot 25 januari de tijd om te solliciteren op een nieuwe functie. Doen ze dat niet, dan worden ze ontslagen. Een FNV-vertegenwoordiger bij Odfjell spreekt van een grafstemming op de terminal.
Furieus
De bonden zijn furieus. Hoewel de ondernemingsraad van Odfjell niet akkoord is met de reorganisatie en ook het bijbehorende sociaal plan heeft afgekeurd, zet het bedrijf de gesprekken toch door. De directie van Odfjell zegt dat de financiële situatie het bedrijf dwingt om door te zetten, ook al dient de zaak bij de Ondernemingskamer pas op 31 januari.
Kort geding Ondernemingskamer
De ondernemingsraad van Odfjell heeft inmiddels een kort geding gevraagd bij de Ondernemingskamer. Dit dient volgende week donderdag. Hierin wordt gevraagd de reorganisatie stil te leggen. Mocht het bezwaar van de OR worden toegewezen en zet Odfjell de reorganisatie toch door, dan is er sprake van een economisch delict.
Diverse werknemers hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om een rechtszaak tegen Odfjell te beginnen. De vakbonden adviseren het personeel in elk geval niet voor een bijeenkomst van maandag te reageren op het voorstel van Odfjell.
DCMR: veiligheid geborgd
Milieudienst Rijnmond DCMR stelt met nadruk geen partij te zijn in het conflict tussen het personeel en het management van Odfjell: "Tot nu toe zijn we door Odfjell op de hoogte gesteld van werkonderbrekingen. Odfjell informeert ons via een CIN melding als er een werkonderbreking plaatsvindt.
Odfjell heeft aangegeven dat met het actiecomité van de bonden afspraken zijn gemaakt over het borgen van de veiligheid tijdens acties. Zonodig worden door Odfjell uit voorzorg activiteiten stilgelegd. Tijdens acties blijft de Bedrijfshulpverlening functioneren. Tijdens de werkonderbrekingen zijn in ieder geval op de controlekamer voldoende mensen aanwezig om de veiligheid te borgen. Regelmatig verifieert een inspecteur van de DCMR of dit daadwerkelijk zo is. Tot nu toe bleek inderdaad dat de bezetting van de controlekamer en de BHV op orde was tijdens werkonderbrekingen."
De redactie heeft de discussie gesloten, een groot aantal reacties verwijderd en IP-bans uitgedeeld.