nieuws

Aanbesteding thuiszorg niet strenger

thuiszorg-2
thuiszorg-2
ROTTERDAM - Er komen geen strengere regels voor de aanbesteding van de thuiszorg. De SP wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ingrijpt omdat gemeenten volgens die partij veel te weinig betalen voor de huishoudelijke hulp. Van Rijn ziet meer regels echter niet zitten.
De staatssecretaris zei woensdag begrip te hebben voor de onrust rond de thuiszorg, maar hij wil gemeenten niet met nog meer verplichtingen opzadelen. Volgens de SP worden veel thuiszorgmedewerkers voor het blok gezet: een lager salaris accepteren of ontslagen worden.

Medewerkers Faveo op straat

In Rotterdam gebeurde dat bijvoorbeeld met het personeel van de organisatie Faveo. Nadat Faveo de klus was kwijtgeraakt aan de concurrentie, kregen de meeste van de ongeveer zeshonderd medewerkers te horen dat ze op straat komen te staan. De organisatie staat financieel aan de afgrond door het verliezen van de aanbesteding.
De aanbieders die de aanbesteding wonnen, Affje, Humanitas en Careyn, zijn volgens de vakbonden FNV en CNV verplicht om het personeel van Faveo over te nemen tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden. De bonden verwijzen naar Europese regelgeving en de cao. Er kwam echter niets van terecht.

Gorinchem

In een aantal zaken bepaalde de rechter al dat nieuwe aanbieders het personeel van de vorige aanbieder moeten overnemen. Thuiszorgaanbieders in Gorinchem en omstreken zijn bijvoorbeeld door de rechter gedwongen om het personeel van hun concurrent Rivas over te nemen.
Foto: De onrust in de thuiszorg heeft de afgelopen tijd veel protesten uitgelokt