nieuws

IJsclub Nieuw-Lekkerland forceert ijsgroei +VIDEO

ROTTERDAM - IJsclub De Molenhoek in Nieuw-Lekkerland probeert de groei van de ijsvloer te forceren door water op de baan te spuiten. Die truc kan echter ook verkeerd uitpakken, zegt waarnemend voorzitter Cees Noorlander.
Dinsdag werd een experimentje gedaan in een hoek van de ijsbaan en die blijkt op woensdagmiddag redelijk geslaagd. Het ijs oogt niet optimaal, maar is al sterk genoeg om op te lopen. Onder de sneeuw is de ijsvloer maar twee tot drie centimeter dik.
Doordat de sneeuw fungeert als een soort isolerende deken groeit het ijs nauwelijks, legt Noorlander uit: "En dus spuiten we nu met onze vrijwilligers water op de baan, zodat de sneeuw smelt en later weer bevriest".

Sneeuwvrij

Dat heeft ook risico's, zegt hij: "De ijslagen moeten wel aan elkaar hechten en je krijgt een soort sneeuwijs. Niet ideaal, maar als je niks doet kan hier voorlopig niet geschaatst worden". Liever slecht- of zogenoemd fondantijs, dan niet schaatsen, zo lijkt het credo.
Omdat het ijs te dun is kan het niet op normale wijze sneeuwvrij gemaakt worden. Voor het opbrengen van water werd een bootje op het ijs gelegd met daarin de jongste vrijwilliger van de ijsclub; de 7-jarige Léon, die met z'n 30 kilo ook de lichtste van allemaal is.

Ottoland

IJsclub De Molenhoek is overigens niet de enige, die deze truc hanteert om de ijsgroei te forceren. Ook bij IJsclub Wilhelmina, in Ottoland, heeft de brandweer een laagje water op de besneeuwde baan gespoten.