Nog geen duidelijkheid over verkoop Afrikacollectie

Rotterdam neemt voorlopig geen besluit over het versoepelen van de regels rond de verkoop van gemeentelijke kunstcollecties. Of het Wereldmuseum de Afrikacollectie mag verkopen blijft daarmee onduidelijk.
Dat bleek woensdagmiddag tijdens een commissievergadering in het stadhuis. Het museum wil de collectie verkopen om te kunnen overleven met minder subsidie. Het college ziet wel wat in die oplossing, maar de raad is zeer kritisch.

Wethouder Laan van Cultuur zegt af te willen van het principe 'kunst voor kunst'. Ze wil dat het mogelijk wordt om geld dat is verdiend met de verkoop van kunst ook voor andere doelen te gebruiken. Bijvoorbeeld om kunst op te slaan of musea te helpen hun vaste collectie te presenteren. Zo wil ze ervoor zorgen dat de gemeentelijke kunstcollectie van één miljoen objecten niet verder uitbreidt.


Gaten dichten

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt het voorstel te ver gaan en is bang dat het geld niet goed zal worden besteed. Partijen vrezen dat er gaten in de begroting van musea mee worden gedicht. Daarnaast mag het gemeentelijk erfgoed niet te makkelijk van de hand worden gedaan, vindt de raad.


Laan neemt de signalen van de gemeenteraad serieus en gaat de komende weken met diverse museumdirecteuren in gesprek. Ook een afspraak met het Wereldmuseum staat gepland. Over een aantal maanden moet duidelijk worden wat er met de Afrikacollectie van het museum gaat gebeuren.

Nuance

Volgens de wethouder worden haar voorstellen uit hun verband gehaald. Zo is het niet de bedoeling dat musea de gasrekening met het verdiende geld kunnen betalen. Daarnaast zei Laan dat schenkingen van kunstverzamelaars in Rotterdam nog altijd in goede handen zijn. "Dat kunstwerken zomaar op Markplaats komen te staan is echt niet aan de orde."

Foto: het Wereldmuseum

Deel dit artikel: