nieuws

Brandweer bindt strijd aan met vals alarm

ROTTERDAM - De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid is vorig jaar 2.100 keer voor niks uitgerukt. Hoog tijd dat er iets gebeurt aan al die valse alarmeringen, vindt de Veiligheidsregio.
Organisaties die vaak voor loze meldingen zorgen krijgen voortaan eerder een waarschuwing. Wie in gebreke blijft, kan een dwangsom opgelegd krijgen of zelfs van het systeem worden afgesloten.
Roken, koken, achterstallig onderhoud. Er zijn nogal wat manieren om een vals alarm te veroorzaken. Het kost de brandweer handen vol werk en geld. Bovendien kan een brandweerman die op een loos alarm afgaat niet naar echte incidenten toe. De risico's die loeiende brandweerwagens in het verkeer opleveren komen daar nog bij.

Hardere aanpak

Automatische brandmelders zijn verplicht in veel gebouwen, zoals hotels, zorginstellingen, hoge gebouwen en grote winkels. Wanneer het alarm afgaat, krijgt de brandweer automatisch een melding. Uitrukken is dan verplicht.
Om nodeloze brandmeldingen te voorkomen moeten de organisaties waar zulke apparaten in de eerste plaats weten hoe ze moeten handelen. Informatiebijeenkomsten die de Veiligheidsregio eerder organiseerde hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom heeft de organisatie die de brandweer bestuurt nu besloten tot een hardere aanpak. Doel is het aantal loze meldingen in drie jaar tijd met de helft terug te brengen.