nieuws

Rotterdam lijdt ruim 2 miljoen verlies op glasvezelnet

glasvezel
glasvezel
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft 2,3 miljoen euro verlies geleden met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het netwerk is uiteindelijk voor 2 miljoen verkocht aan KPN-dochter Reggefiber.
Een gemeentewoordvoerder laat weten dat het netwerk nooit is bedoeld als verdienmodel. "Wij wilden voor de Rotterdammers een goed netwerk aanleggen en indertijd was glasvezel hèt toverwoord. Anno 2013 hebben we het over 3G en 4G."

Digitale snelweg

De gemeente begon in 2006 als proef met de aanleg van het supersnelle netwerk in de wijken Nesselande en Lloydkwartier. Het gemeentebestuur had grote verwachtingen: het zou banen opleveren en een boost geven aan digitale snelweg in de stad. De realiteit bleek weerbarstiger; er was weinig animo onder de bewoners.
Uiteindelijk kregen een kleine 5500 woningen een aansluiting op het netwerk. Slechts ruim 800 Rotterdammers sloten een abonnement af. Veel mensen waren tevreden met hun oude aansluiting.

Moeilijke codes

Ook het gratis wifi-netwerk in de binnenstad is van de hand gedaan. "Er was te weinig belangstelling voor",zegt de woordvoerder van de gemeente.
De gebruiksvriendelijkheid liet te wensen over doordat mensen met moeilijke codes moesten inloggen. Het netwerk is inmiddels overgenomen door een Rotterdams IT-bedrijf. De gemeente kreeg hiervoor het symbolische bedrag van 33.000 euro.