nieuws

Proefproces tegen Rotterdamse blowers

blowen2
blowen2
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft in een proefproces een geldboete geëist tegen wietgebruikers die blowden op een plek in Rotterdam waar dat volgens een lokaal verbod niet mag. Alle 18 verdachten moeten 105 euro betalen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt.
Met het proces wil het OM onderzoeken of het met de huidige regels mogelijk is om wat te doen tegen softdrugsoverlast in het centrum van Rotterdam.

Blowverbod

De 18 verdachten zijn opgepakt in een gebied waar burgemeester Ahmed Aboutaleb een blowverbod had ingesteld. Het gaat onder meer om de Binnenrotte en de Westersingel. De vraag is of die verbodsbepaling stand houdt bij de rechter.
Justitie zegt dat de Opiumwet het bezit van softdrugs weliswaar al verbiedt, maar er is ook sprake van een gedoogbeleid die het in kleine hoeveelheden weer toelaat. Daarom is er een apart blowverbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening(APV)
Advocaat André Seebregts betoogde donderdag dat die APV niet geldig is: de Raad van State heeft vastgesteld dat de APV ondergeschikt is aan de hogere regeling en dat is de -onduidelijke- Opiumwet. Hij bepleitte daarom vrijspraak voor zijn cliënt.

'Geen kloten'

De zitting werd bijgewoond door vier verdachten die hadden geblowd. De rechter vroeg aan één van hen of hij nog iets wilde opmerken. De man, met de armen in de lucht: "Nou, ik snap d'r geen kloten van."
De Rotterdammer legde uit waarom hij softdrugs gebruikt. "Ik word er rustig van. Als ik niet blow, dan sla ik zomaar iemands kop in elkaar. Als ik pillen slik, dan ben ik helemaal slap. Dit is voor mij het beste medicijn. "
De Rotterdamse rechter doet op 31 januari uitspraak.