nieuws

Opzienbarende operatievleugel in Zwijndrecht +VIDEO

ROTTERDAM - Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht neemt komende maandag de nieuwe operatievleugel in gebruik. Dankzij veel daglicht en grote foto's is het een opzienbarend complex geworden.
De vier nieuwe OK's zijn voorzien van de allernieuwste uitrusting en technieken, maar lijken bepaald niet op de tradionele kille, witte 'bunkers'. Ook zijn routes van steriele en niet- steriele goederen en personen slim verweven, waarbij ze elkaar niet tegenkomen.
Om bacteriën nog minder kans te geven door te dringen tot de OK's is er ook een strenger regime voor het openen en sluiten van deuren. Als alternatief zijn er doorgeefluiken, waardoor bijvoorbeeld instrumenten een operatiekamer in of uit kunnen.

Buiten binnen

In samenspraak met het personeel, dat tot in detail heeft meebeslist over de inrichting van de nieuwe vleugel, koos de architect ervoor om 'buiten naar binnen' te halen. In de locatie Dordwijck, in Dordrecht, gebeurde dat in zekere zin ook al.
In Dordt werden afdelingen vernoemd naar monumenten en historische figuren, met fraaie afbeeldingen. In Zwijndrecht is gekozen voor een buitenring met veel ramen en rondom foto's, die een panorama van het dorp vormen.

Enthousiast

Binnen die buitenring liggen vier OK's, die voorzien zijn van ramen en grote foto's. Het personeel van het Albert Schweitzerziekenhuis is enthousiast over de nieuwe werkruimte. De eerste patiënten kunnen er maandagochtend hun eigen oordeel over vellen.
Op de foto's: één van de nieuwe OK's en een blik vanuit de buitenring.