nieuws

Mary Davis Jr. in Live uit Lloyd

ROTTERDAM - Mary Davis Jr. - haar muziek klinkt zoals haar naam: warm, soulful, zomers en een tikkeltje eigenwijs. Mary staat voor soul, Davis voor jazz. De Jr. voegde miss Davis herself, Marleen van Emmerik, hieraan toe en staat voor haar eigen ingrediënt dat de verschillende elementen bindt. Dit vormt een fijne mix waaruit liedjes ontstaan die blijven hangen en bijzonder grooven. Daarin is de invloed te horen van haar “partner in crime”, bassist Hugo den Oudsten, die samen met Marleen de nummers schreef voor het nieuwe album “New Day” dat op 3 mei 2012 in Nederland verscheen.
Deze combinatie vormt dan ook de basis van de songs: de stem en de bas. Opvallend zijn de lekker getimede koortjes, veelal door Marleen zelf ingezongen in haar eigen huiskamer, die de muziek een uniek en persoonlijk karakter geven. Beïnvloed door talloze muzikale helden, zoals ze zelf omschrijft “van Billie tot Beyoncé”, laat ze het palet aan kleuren in haar stem horen. Mary Davis is niet bang om te improviseren en geeft blijk van kennis van de jazz- en soulhistorie, wat elk optreden tot een unieke belevenis maakt.
Het uitbrengen van haar debuutalbum “New Day” gaat niet onopgemerkt voorbij, want op dezelfde dag dat haar album gereleased wordt in “Peoples Place” Amsterdam, wordt Mary Davis Jr. uitgeroepen tot het nieuwe Soul & Jazz Talent van Radio 6. In juli wordt haar single “Ready” verkozen tot de “Schijf van 6” en volgen er radio- en festivaloptredens. Via Facebook legt Marleen het contact met het Japanse muzieklabel “Sweet Soul Records” en dit blijkt een goede zet. Het label vertoont meteen grote interesse en op 25 juli 2012 wordt “New Day” ook in Japan uitgebracht.
Marleen van Emmerik (afgestudeerd aan de jazz-zang masteropleiding van het conservatorium van Amsterdam in 2008) bracht in 2009 onder de naam Mary Davis Jr. haar eerste EP “Lovin’ It” uit in eigen beheer, gevolgd door een tour op jazz- en poppodia. Niet alleen met haar eigen band, maar ook met talloze andere bands en formaties (waaronder Michiel Borstlap) trad ze de afgelopen jaren op, zowel als lead- en backingvocalist. In 2007 ontving Marleen de Mathilde Santing Award.