nieuws

Papendrecht steunt verzet tegen asbestplan Nedstaal

Nedstaal
Nedstaal
ROTTERDAM - De gemeente Papendrecht steunt het advies van Alblasserdam om het bedrijf Nedstaal geen vergunning te geven voor het verbranden van asbesthoudend schroot. Alblasserdam heeft er geen vertrouwen in dat het bedrijf dat veilig kan doen.
Het aangrenzende Papendrecht deelt die mening. Ook vindt de buurgemeente dat de provincie Zuid-Holland tot nu toe onvolledig is ingegaan op vragen die leven onder omwonenden en belanghebbenden.

Onderzoek: te hoge uitstoot

Er kan nog tot 21 januari protest worden aangetekend tegen het plan van Nedstaal om asbesthoudend materiaal te gaan verbranden. Daarna neemt de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid een besluit over de vergunning. De gemeenten gaan er niet over, maar mogen wel hun mening geven.
Alblasserdam sprak zich afgelopen week uit tegen het plan, nadat een onderzoek dat in opdracht van de gemeente was verricht negatief uitpakte voor het bedrijf. De onderzoekers trokken in twijfel of de filters op schoorstenen van Nedstaal wel in staat zijn om asbestdeeltjes te filteren.
Bovendien bracht het onderzoek aan het licht dat het bedrijf ook nu al te veel kwik, zink en fijnstof uitstoot. Het bedrijf zelf ontkent dat het niet aan de normen voldoet en wijt de te hoge waarden die bureau Mobilisation vaststelde aan fouten in het onderzoek.