nieuws

Feyenoord kansloos onderuit in Klassieker

Martins Indi
Martins Indi
ROTTERDAM - Feyenoord heeft de Klassieker tegen Ajax in de Amsterdam Arena met 3-0 verloren. De ploeg van trainer Ronald Koeman kon vrijwel geen moment aanspraak maken op een goed resultaat bij de aartsrivaal. Lex Immers miste in de tweede helft nog een strafschop.
Feyenoord startte nog wel sterk in de levendige openingsfase. Immers kreeg de eerste mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet voldoende onder controle om keeper Kenneth Vermeer te verschalken. In dezelfde minuut was ook Graziano Pellè dichtbij de openingstreffer, toen hij na een voorzet van Ruben Schaken voor Toby Alderweireld kroop, maar zijn inzet door Vermeer gepakt werd.
Uit de daaropvolgende aanval van Ajax was het wel meteen raak. De weggestuurde Viktor Fischer ontsnapte uit de rug van Daryl Janmaat en omspeelde doelman Erwin Mulder: 1-0. Feyenoord oogde aangeslagen, maar kreeg wel een dot van een kans om direct na die treffer op gelijke hoogte te komen. Immers faalde oog in oog met Vermeer.
In de fase die volgde was de thuisploeg beter en duurde het even voordat de Rotterdammers opkrabbelden. De bezoekers mochten van geluk spreken dat een te korte terugspeelbal van Bruno Martins Indi geen doelpunt opleverde voor de Amsterdammers. De doorgebroken Christian Eriksen werd door Martins Indi zelf van een doelpunt afgehouden.
Feyenoord krabbelde langzaam weer op, zonder echt gevaarlijk te worden. Dat was Ajax wel bijna, maar Mulder was net op tijd bij de bal om de doorgebroken Derk Boerrigter van scoren af te houden. Zes minuten voor rust viel de 2-0 alsnog en die mocht Joris Mathijsen zich aanrekenen. Hij probeerde uit te verdedigen, maar schoot tegen het uitgestoken been van Fischer aan, die Mulder vervolgens in de korte hoek verraste. Een minuut later knalde de Deen voorlangs.
Na rust kreeg Feyenoord snel twee mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd. Eerst werd een inzet van Schaken van de lijn gehaald en nog geen minuut later was ook Tony Vilhena dichtbij, maar ontbeerde het aan Rotterdams geluk. Na dik een uur spelen kwam Ajax op 3-0, toen een als voorzet bedoelde vrije trap van Eriksen achter de weifelende Mulder verdween.
Een minuut later leek het toch weer een wedstrijd te worden, toen Jean-Paul Boetius een penalty kreeg nadat hij licht werd getoucheerd door Ricardo van Rhijn. De rechtsback van Ajax kreeg zijn tweede gele kaart (dus rood), maar Immers miste de toegekende strafschop. Vermeer pakte zijn zwakke inzet, waarna Immers in de rebound hoog over schoot.
In het restant van het duel konden de gasten met een man meer geen vuist meer maken. Vier minuten voor tijd ging alleen een inzet van invaller Ruud Vormer nog net over het vijandelijke doel. Feyenoord blijft vierde in de eredivisie met 37 punten. De achterstand op koploper FC Twente, volgende week de tegenstander in de Kuip, is vier punten.
Scoreverloop: 6. Fischer 1-0, 39. Fischer 2-0, 62. Christian Eriksen 3-0.
(65. Lex Immers mist penalty)
Opstelling Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind, Schöne (68. Veltman), Poulsen, Eriksen, Boerrigter (77. Enoh), De Jong en Fischer (60. Babel).
Opstelling Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen (67. Vormer), Martins Indi, Clasie, Vilhena, Immers (77. G. Fernandez), Schaken (63. Achahbar), Pellè en Boëtius.