nieuws

'Erasmus Universiteit doet pikante kunst in de ban'

ROTTERDAM - Twee pikante schilderijen van Manuel Kneepkens mogen niet tentoongesteld worden in het restaurant op de Erasmus Universiteit. Volgens de oud-politicus en dichter maakte de uitbater van de eetgelegenheid bezwaar.
Kneepens had veertien kunstwerken aangeleverd, maar de uitbater van het restaurant 'Faculty Club' vond een aantal werken aanstootgevend en wilde in eerste instantie dat daarom zeven schilderijen weggehaald zouden worden.
Na bemiddeling van een medewerkster van de universiteit besloot de uitbater alsnog vijf van de zeven pikante schilderijen te exposeren, maar twee schilderijen deed hij in de ban.
De voormalige fractievoorzitter van de Rotterdamse Stadspartij begrijpt de ophef niet. "Ja er is inderdaad een piemeltje te zien op één van de schilderijen, maar dan heb je wel een vergrootglas nodig".
Kneepkens, die tot in de jaren negentig zelf lesgaf aan de universiteit, meent dat de Erasmus een 'bekrompen instituut' aan het worden is.
Uitbater Hans van der Linde van de 'Faculty Club' wil geen toelichting geven op zijn weigering van twee doeken.
Een woordvoerder van de Erasmus Universiteit laat weten dat er opnieuw een gesprek zal plaats vinden met de uitbater en de kunstenaar. "We gaan kijken of we in goed overleg tot een oplossing kunnen komen."
De schilderijen van Kneepkens zijn nog tot eind maart te zien op de zeventiende verdieping van het gebouw van de Erasmus Universiteit op Woudestein.