nieuws

Ook HI Ambacht tegen asbestplannen Nedstaal

Honderden omwonenden bezoeken bijeenkomst over Nedstaal
Honderden omwonenden bezoeken bijeenkomst over Nedstaal
ROTTERDAM - De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht steunt Alblasserdam in het afwijzen van een vergunning voor Nedstaal om asbesthoudend schroot te verwerken. De buurgemeente is het eens met alle argumenten, die Alblasserdam aanvoert.
Eerder had een andere buurgemeente, Papendrecht, ook al steun betuigd aan Alblasserdam. Er kon tot 21 januari protest worden aangetekend tegen het plan van Nedstaal om asbesthoudend materiaal te gaan verbranden.

Te hoge waarden

Het is nu aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid om een besluit over de vergunning te nemen. De gemeenten gaan er dus niet over, maar mochten wel hun mening geven.
Een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Alblasserdam was verricht, pakte onlangs negatief uit voor Nedstaal. De onderzoekers trokken in twijfel of de filters op schoorstenen van Nedstaal wel in staat zijn om asbestdeeltjes te filteren.

Bovendien bracht het onderzoek aan het licht dat het bedrijf ook nu al te veel kwik, zink en fijnstof uitstoot. Het bedrijf zelf ontkent dat het niet aan de normen voldoet en wijt de te hoge waarden aan fouten in het onderzoek.