nieuws

Coke-verdachten handelden 'alleen in bananen'

drugssite
drugssite
ROTTERDAM - Zeven verdachten die zijn aangehouden voor de import van 8000 kilo cocaïne uit Ecuador ontkennen iedere betrokkenheid bij het transport. De Rotterdamse rechter heeft drie van hen maandag op vrije voeten gesteld.

De partij drugs, met een straatwaarde van ruim een half miljard euro, werd in oktober van het vorig jaar ontdekt tussen een lading bananen in de haven van Antwerpen. De bestemming was Rotterdam. De bananen zouden via de Spaanse Polder worden getransporteerd naar een bedrijf in Zoetermeer.
Verdachten voortvluchtig
De Nederlandse en Belgische recherche hadden vrijwel alle cocaïne al in Antwerpen uit de container gehaald. Bij het uitladen in de Spaanse Polder werden de eerste arrestaties verricht. Volgens justitie zijn er in totaal negen verdachten. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Zij verblijven waarschijnlijk in Turkije.
Vrijwel alle verdachten zijn van Turkse komaf. Justitie spreekt van een “Crimineel samenwerkingsverband van mannen die familiair of zakelijk bekenden van elkaar waren.” Zij runden bedrijven die worden omschreven als “dekmantels voor drugshandel.”
De verdachten kwamen maandag tijdens een zitting bij de Rotterdamse rechter met een heel ander beeld: zij waren eerzame handelaren in groente en fruit. Zij willen dan ook graag een aantal getuigen opvoeren, die kunnen bevestigen dat de bedrijven wel degelijk bananen, ananas en andere producten verhandelden. Dat er tussen de bananen drugs had gezeten, daar was hen niets van bekend.

Grootste drugsvangst
Justitie wijst erop dat het niet om een paar zakjes ging, die waren achtergelaten in de container. De 8000 kilo betekende de grootste drugsvangst van de Nederlandse en Belgische recherche ooit.
Justitie had er geen bezwaar tegen dat drie verdachten maandag naar huis werden gestuurd. In hun zaken is er mogelijk ook geen keihard bewijs dat zij afwisten van het drugstransport. Een Belgische chauffeur is eerder al op vrije voeten gesteld.
Bijzonder aspect in de drugszaak is nog de rol van advocaat A. Kara, die drie verdachten bijstaat. Hij was als jurist betrokken bij de oprichting van de BV’s, die door justitie als dekmantels worden gezien.