nieuws

Alblasserdam unaniem tegen asbestverbranding Nedstaal

ROTTERDAM - De gemeenteraad van Alblasserdam heeft zich maandagavond unaniem uitgesproken tegen de voorgenomen verbranding van asbesthoudend schroot bij Nedstaal. Daarnaast wil de gemeenteraad dat er een onderzoek komt naar de uitstoot van het bedrijf en de vergunningen die Nedstaal hiervoor heeft.
Reden voor het bezwaar tegen het bedrijf is voornamelijk een onafhankelijk onderzoek dat Alblasserdam heeft laten uitvoeren naar het bedrijf. Hieruit bleek dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen als kwik, cadmium en fijnstof nu al veel hoger is dan volgens de vergunningen is toegestaan.
Tweede Odfjell
Willem Schulpen van het actiecomité Asbest Nedstaal Nee is blij met het besluit van de gemeenteraad, maar vindt dat er nog een aantal punten te gaan is: “Allereerst het functioneren van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid die zes jaar lang heeft weggekeken. We hebben inmiddels de Europese Commissie geïnformeerd over de hoge uitstoot van kwik bij Nedstaal. Er moet echt een onafhankelijke instantie komen, want dit is een tweede Odfjell. Wat ons betreft mag Nedstaal voorlopig sluiten.”
Geen acuut gevaar
Burgemeester Bert Blase van Alblasserdam wil zover nog niet gaan. “Er is geen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Wij willen eerst graag duidelijkheid over de cijfers die het bedrijf in de afgelopen jaren heeft gegeven.” Blase durft nog geen 100% vertrouwen uit te spreken in de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid; “We hebben veel vragen en twijfels. Laat ze eerst maar met antwoorden komen.
Ook omliggende gemeenten tegen
Inmiddels hebben ook omliggende gemeenten als Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen vergunning voor het verbranden van asbesthoudend schroot bij Nedstaal. Hendrik-Ido-Ambacht heeft daarnaast ook gevraagd te onderzoeken hoe het zit met de verhoogde uitstoot van kwik door Nedstaal.