nieuws

Jeugdcriminaliteit Rotterdam daalt

ROTTERDAM - De jeugdcriminaliteit in de regio Rotterdam is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. In 2011 werden nog 3800 jongeren opgepakt voor misdrijven, vorig jaar waren dat er 3000. Dat is een afname van ruim twintig procent.

Volgens justitie is de daling te danken aan de intensieve samenwerking tussen politie, gemeente, scholen en andere instanties. Daardoor wordt het eerder zichtbaar als een jongere in de criminaliteit dreigt te belanden.
Justitie in Rotterdam presenteerde woensdag de jaarcijfers over 2012, voor zowel Rotterdam als Dordrecht. Daaruit blijkt dat de criminaliteit in het algemeen is afgenomen, maar dat het aantal woninginbraken en straatroven is gestegen.

Mobieltjes populair

Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke: "We zien bij de straatroven dat vooral de mobiele telefoons een populaire buit zijn. Tegelijk signaleren we opvallend veel valse aangiftes. Meestal van telefoons die net uit zijn en goed zijn verzekerd."
"Dat zijn we aan het uitzoeken en ik wil graag een waarschuwing uitspreken: als we er achter komen dat de aangifte vals is, dan ben je nog niet met ons klaar. Dat gaat je vele mobieltjes kosten of erger."

'Burger voelt zich veiliger'

Westerbeke is niet bang voor kritische tegenwerpingen van "de boze burger" die eerder het beeld heeft dat het alleen maar onveiliger wordt. "We meten dat en daaruit blijkt dat burgers zich steeds veiliger zijn gaan voelen. De aangiftebereidheid daalt ook niet, wat wel eens wordt beweerd."
En de recente moorden dan in Rotterdam? (Sint Janshaven, Gerrit van de Lindestraat, Essenburgsingel) "Je ziet dat de moordcijfers erg fluctueren in het jaar. Het kan best dat het nu weer een tijdje rustig is. Moorden worden vaak in familiaire kring gepleegd en zeggen niet altijd wat over de veiligheid in een gebied."