nieuws

'Verbeter toezicht op moskee-internaten'

ROTTERDAM - Er moet toezicht komen op alle moskee-internaten in Nederland. Dat wil SP-kamerlid Sadet Karabulut. Ze is zich ‘’rotgeschrokken’’ om het nieuws dat kinderen jarenlang onder onveilige omstandigheden verbleven in Rotterdamse internaten
''Het is niet één jaar, het is niet twee jaar. Nee, het gaat om de periode vanaf 2004'', hekelde Karabulut het gebrekkige toezicht. Ze pleit voor een onderzoek naar alle moskee-internaten in Nederland en landelijk toezicht.
''Ik vind dat er landelijk toezicht moet komen vanuit jeugdzorg en het onderwijs'', zegt Karabulut. Dat toezicht niet mogelijk is omdat de internaten geen subsidie ontvangen, vindt ze een ''mager'' verweer. ''Het gaat hier wel om kinderen''.

Ophef

Ook bij Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) roept de ophef rond de internaten veel vragen op. Het is het kamerlid een doorn in het oog dat instanties de onveilige toestanden jarenlang oogluikend toestonden.
'Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze kwestie jarenlang gedoogd wordt?'', vraagt Bisschop zich af. Zijn partij wil van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) weten waarom het toezicht heeft gefaald.