nieuws

Dag van de waarheid nadert voor Van Nellefabriek

ROTTERDAM - De dag van de waarheid nadert voor de Rotterdamse Van Nellefabriek. Na jaren voorbereiding wordt het historische pand voorgedragen voor een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) neemt donderdag het nominatiedossier in ontvangst.
Rotterdam probeert al jaren om de fabriek op de prestigieuze lijst te krijgen. Een plaats op de werelderfgoedlijst is volgens de gemeente niet alleen een signaal dat Rotterdam zuinig omgaat met historische gebouwen; het zou ook goed zijn voor de lokale economie.

Pakketten

Als de fabriek een plek verovert op de VN-lijst heeft dat een aanzuigende werking op toeristen, hoopt de gemeente. ''Je kunt het je niet voorstellen, maar daar komen echt mensen voor die blijven overnachten in de stad'', vertelde wethouder Antoinette Laan (Cultuur).
Dat een pand niet zomaar een plek krijgt op de erfgoedlijst, ondervond ook wethouder Laan. Ze moet ze eerst met een fors nominatiedossier naar cultuurminister Jet Bussemaker. ''Dat zijn pakketten papier waar je 'u' tegen zegt'', lacht Laan.

Achttien jaar

''Hoe ziet het er in de toekomst uit. Hoe ziet de omgeving eruit'', somde ze op. ''Dat is een detailniveau, dat is niet voor te stellen'', stelde de wethouder, die ook nog naar Parijs moet met de voordracht.
De gemeente werkt volgens Laan al ''achttien jaar'' aan een plek op de lijst, maar de wethouder is optimistisch dat de eindstreep nu in zicht is. ''Het wordt nu wel heel spannend. Maar het gaat echt lukken''.