nieuws

Rottemerentocht gaat niet door

ROTTERDAM - De Rottemerentocht kan zaterdag niet plaatsvinden. De twee organiserende ijsclubs en de gemeente Lansingerland vinden het te gevaarlijk om de vele duizenden deelnemers over het te dunne ijs te laten schaatsen.
Volgens de organisatie moet het ijs voor een veilige tocht overal minimaal 12 centimeter dik zijn. Op sommige plekken wordt die dikte zaterdag niet gehaald. Op de Rottemeren wordt al wel volop geschaatst, maar een massale komst van schaatsers kan het ijs waarschijnlijk niet aan.

Veiligheidsregio waarschuwt

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid geeft schaatsers het dringende advies niet het ijs op te gaan. In de regio is het meeste natuurijs te dun, er zijn veel windwakken die nauwelijks zichtbaar zijn en ook de toplaag is van slechte kwaliteit.
Volgens de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard is het ijs voor 80 procent nog onbeschaatsbaar.

Geen hulpverlening op natuurijs

Omdat er geen officiële Molentochten worden verreden, worden ook geen speciale voorzieningen getroffen door de gezamenlijke hulpdiensten. Dat betekent dat de hulpdiensten grote delen van het ijs niet kunnen bereiken. Mensen die het ijs zakken lopen daardoor volgens de Veiligheidsregio grote risico’s dat hulp te laat komt.