nieuws

‘Een derde van baasjes slangen wordt gebeten’

ROTTERDAM - Eén op de drie slangenhouders is wel eens door de dieren gebeten. Eén op de vijf eigenaren is voor die beet wel eens in het ziekenhuis geweest. Dat blijkt uit een enquête van het Havenziekenhuis Rotterdam onder 82 reptielenhouders in Nederland.
Volgens internist Perry van Genderen blijkt uit het onderzoek dat het noodzakelijk is dat er voorwaarden komen om slangen te houden. ‘’Er zijn nu geen regels. Die moeten er wel komen, zonder dat we de mensen de illegaliteit in jagen,’’ vindt Van Genderen.
Van Genderen krijgt geregeld mensen in het ziekenhuis die door slangen zijn gebeten. ‘’Dat zijn er jaarlijks misschien drie. Maar dat neemt niet weg dat eigenaren van slangen alert moeten blijven. Mensen zeggen wel eens dat ze een dier kennen, omdat ze een dier twintig jaar hebben. Een dier reageert echter primair. Dat hebben we alle incidenten wel bewezen.’’
Mensen houden ook andere gevaarlijke dieren zoals schorpioenen en spinnen. Eigenaren van die dieren melden zich zelden met beten bij het Havenziekenhuis.