nieuws

'Verdachten schilderijenroof mogelijk uitgeleverd'

kunsthal2
kunsthal2
ROTTERDAM - De Nederlandse en Roemeense politie en justitie zouden overleggen over de uitlevering van drie Roemenen die worden verdacht van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam. Dat meldde de Roemeense nieuwszender Antena 3 vrijdag.
Het trio is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Boekarest. Hij besloot dat de vermeende kunstrovers voorlopig vast blijven zitten. Tijdens de eerste zitting bleef onduidelijk waar de schilderijen zijn gebleven.
De verdachten zeggen in afgeluisterde telefoongesprekken verschillende keren dat ze de schilderijen in brand moeten steken. ''We moeten ervan af, we moeten ze in brand steken'', zou in één van de gesprekken zijn gezegd.

Brand

Of de meesterwerken ook daadwerkelijk in brand zijn gestoken blijft onduidelijk. De mannen ontkennen alle beschuldigingen. Zo zouden ze niets weten van de door henzelf gevoerde telefoongesprekken.
Eerder werd bekend dat twee van de gestolen schilderijen zijn aangeboden aan een Roemeense zakenman. Hij liet hem aangeboden schilderijen taxeren door een deskundige. Toen die hem informeerde over de waarde, besloot hij af te zien van de aankoop.
De multi-miljonair zou hebben begrepen dat hem cultureel erfgoed werd aangeboden, maar het is niet duidelijk of hij ook de politie waarschuwde. Het is evenmin bekend welke van de zeven gestolen werken zijn aangeboden aan de 47-jarige zakenman.