nieuws

Schrijver onthult duister oorlogsverleden Rhoon

ROTTERDAM - Wie riep tijdens de Tweede Wereldoorlog de wraak van de Duitsers af over Rhoon? Schrijver Jan Brokken groeide op met die vraag en schreef daar het boek 'De Vergelding' over.
Brokken onderzocht wie in 1944 achter de dood zat van een Duitse soldaat, die op een hoogspanningskabel liep. Hoewel onduidelijk was of hij stierf door een ongeluk of sabotage, sloeg de Wehrmacht hard terug.
''Zeven jonge mannen zijn opgepakt en geëxecuteerd'', vertelt schrijver Brokken. Daarna werden hun huizen in brand gestoken. ''Daardoor werden ook nog eens twintig vrouwen en kinderen dakloos''.

Wonden

De executies hebben in Rhoon diepe wonden geslagen. Zelfs tegenwoordig maken de dorpsbewoners elkaar nog verwijten over de bloedige Duitse wraak. Brokken deed een poging de waarheid te achterhalen.
De schrijver denkt dat van een ongeluk geen sprake was, maar de plek waar de militair stierf ligt nu begraven onder de A15. Belangrijker dan hoe de aanslag is gepleegd, vindt hij het waarom. 'Wat deden gewone mensen in de oorlog?', blijft voor Brokken de kernvraag.