nieuws

Wat kan je doen aan statische geladen zijn?

electriciteitsmast
electriciteitsmast
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 26 januari 2013 werd de volgende vraag gesteld:Hans Deelstra uit Spkijkenisse Ik heb enorm veel last van statisch electrische schokken. Alles wat ik vastpak (deurklink tot aan mijn eigen vrouw aan toe), daarvan krijg ik een schok. Ligt dat aan het koude en kan ik er wat aan doen om het te voorkomen?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord: Statische elektriciteit ontstaat bij mechanische wrijving tussen 2 oppervlakken.
Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer statische elektriciteit. Ook bij mensen werkt dit zo. We zitten nou eenmaal niet stil en daarom hebben ook wij te maken met wrijving. Bijvoorbeeld tussen kleren en de huid. Maar ook tussen onze schoenzolen en de vloerbedekking. Hierdoor bouwt elektrische lading zich op en die kunnen we niet altijd kwijt. Tenminste, tot het moment dat we een goed geleidend voorwerp aanraken. En als we dat doen, voelen we de ontlading.
Afhankelijk van het materiaal kan bij wrijving een positieve of negatieve lading ontstaan.
Positief geladen voorwerpen trekken negatief geladen voorwerpen aan, anders gezegd:
Ongelijksoortige ladingen trekken elkaar aan; gelijksoortige ladingen stoten elkaar af.
Een droge huid en met shampoo pas gewassen haar staat bijna garant voor elektrische ontladingen. Bij kunststofkleding en leren zolen hoopt de spanning zich lekker op. Bij leren zolen is dit ongemak veel minder.
Vooral in de winter komen deze ontladingen voor en in de zomer hebben we er niet of nauwelijks last van. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de luchtvochtigheid.. Hoe droger de lucht hoe meer last wij er van hebben. Als we ons huis verwarmen, gaat de luchtvochtigheid omlaag; gevolg meer schokken.
Maatregelen:
- lucht bevochtigen in huis.
- een handdoek op de zitting van de stoel of bank.
- Oppassen met shampoo.
- Zorg voor een niet droge huid
- Draag natuurlijke vezels als wol en katoen.
- Draag lederen zolen.
Bronnen: Meteo Consult (wwer.nl), lekker-in-je-vel.nl, , dokterdokter.nl,
Overigens is het in dit verband aardig om te weten waar ons woord elektriciteit vandaan komt.
Elektriciteit stamt af van het Griekse woord elektron, dat ‘amber’ betekent. Amber is versteende boomhars en in de oudheid was het bekend dat een stukje amber, wanneer dat opgewreven werd met een doek, kleine stukjes bladeren en stof aantrekt.