nieuws

Hoe komt het dat eten soms in het verkeerde keelgat schiet?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 26 januari 2013 werd de volgende vraag gesteld:Fien Rijnbergen uit Rotterdam-Schiebroek: Hoe het kan dat eten normaliter in je goede keelgat schiet en slechts zelden in je 'verkeerde' keelgat?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Er lopen twee buizen van het keelgat het lichaam in. Aan de voorkant de luchtpijp met het strottenhoofd, die de lucht in en uit de longen leidt, en aan de achterkant de slokdarm, die eten, drinken, speeksel en slijm uit de neus en bijholtes naar de maag voert. Aan het eind van je tong zit het strotklepje. Als je slikt, klapt dit klepje naar beneden en sluit de strot af, zodat het voedsel alleen in de slokdarm kan komen en niet in de luchtpijp. Dit is een reflex: je hoeft er niet bij na te denken.
Dit kan echter misgaan, bijvoorbeeld als je praat bij het eten, of als je zenuwen die de slikspieren in de keel aansturen, door een aandoening zijn aangetast. Dan kun je het strotklepje misschien niet op tijd sluiten, en zo kan er voedsel in de luchtpijp in plaats van de slokdarm komen – je hebt iets ‘in het verkeerde keelgat’.