nieuws

Acties AkzoNobel Rotterdam opgeschort

akzo
akzo
ROTTERDAM - De acties die voor maandagmiddag gepland waren bij AkzoNobel in onder meer Rotterdam, gaan voorlopig niet door. De vakbonden blazen de acties af omdat de chemiereus een nieuw cao-bod gedaan heeft.
Het bedrijf is bereid om 2,25 procent meer loon te betalen. De bonden hebben afgelopen weekeinde een akkoord hierover gesloten met AkzoNobel en gaan dit voorleggen aan de leden. De aangekondigde acties zijn daarom opgeschort.
FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen eisten tot vorige week nog 2,5 procent salarisstijging en een eenmalige uitkering van 300 euro. AkzoNobel wilden niet verder gaan dan 2 procent en een eenmalige uitkering van een 0,5 procent.

Stroeve onderhandelingen

Drie jaar geleden stonden bonden en AkzoNobel ook al lijnrecht tegenover elkaar. De cao-onderhandelingen verliepen destijds zo stroef, dat de bonden een estafettestaking organiseerden over alle vestigingen van het concern in Nederland.
Kort voordat de vestiging in Rotterdam destijds voor 24 uur het werk zou neerleggen, bereikten de partijen alsnog een akkoord.

Looptijd

De nieuwe cao moet met terugwerkende kracht een looptijd krijgen van een jaar. De cao waarover nu een akkoord is bereikt, loopt in juni van dit jaar alweer af. "Dus we zitten
zeer binnenkort weer met ze aan tafel,'' aldus bestuurder Loosman van CNV Vakmensen.
AkzoNobel heeft onder meer een chloorfabriek in de Rotterdamse Botlek. Een andere vestiging in het Rotterdamse havengebied maakt polymeren, de basis voor veel kunststoffen.
Bij AkzoNobel in Nederland werken ruim 700 mensen. De verfspecialist heeft ook vestigingen in Hengelo, Herkenbosch, Deventer en Delfzijl.