nieuws

Verloren plafondschilderij terug in Dordrecht

ROTTERDAM - In het Dordrechts Museum is maandagmorgen een bijzonder schilderij op z'n plek gehesen. Het gaat om een plafondstuk van Abraham Busschop.
De Dordtse schilder maakte het werk in 1708 als decoratie voor het plafond van een Dordts huis. Na omzwervingen door onder meer Parijs verdween het doek uit beeld.
"Twee jaar geleden dook het plotseling weer op", vertelt Suzanne Harleman, hoofd collecties van het museum; "het werd aangeboden op een grote beurs in Maastricht. Daar konden wij het kopen dankzij bijdrages van de Vereniging Rembrandt en het VSB-fonds".

Thuis

Plafondschilderijen uit die tijd zijn zeldzaam. Ze vormden een vast onderdeel van een interieur en bleven lang verscholen in de huizen waar ze waren ingebouwd. Ook zijn veel stukken in het verleden versneden en naar Engeland en Amerika verkocht.
Harleman wilde het stuk niet alleen daarom graag in de collectie hebben: "hier in de Stillevenzaal hangt ook het zelfprortret van Cornelis Bisschop, de vader van de maker van deze plafondschildering. Het hoort hier thuis".

Fabel

De schildering verbeeldt de fabel van Aesopus. Oppergod Zeus houdt daarin een wedstrijd voor vogels. Wie is de mooiste? De raaf, die zich in het zwart kansloos acht, tooit zich daarop met de verloren veren van tal van andere vogels en wil zo kanshebber worden.
Dat je nooit moet pronken met andersmans veren wordt in het schilderij bloedig verbeeld. De andere vogels pikken hun veren terug en verwonden de raaf tot bloedens toe. Dat alles is mede dankzij een restauratie van een jaar nu weer in volle glorie te bewonderen.

Wedstrijd

Het vogelstuk doet ook mee aan het TV-programma Hollandse Nieuwe, een soort wedstrijd van AVRO's Kunstuur. In elf delen wordt telkens een nieuwe aanwinst van een museum bekeken. Hoe wordt het gepresenteerd? Past het in de collectie?
Het museum, dat volgens museumbezoekers en kijkers daarin het best slaagt, krijgt een prijs. De serie begint in maart en het plafondschilderij van het Dordrechts Museum krijgt op die wijze dus ook aandacht op de landelijke TV.