nieuws

Koningin Beatrix treedt af

ROTTERDAM - Koningin Beatrix heeft haar aftreden bekend gemaakt. Op 30 april nemen haar zoon en schoondochter de troon over als Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.
In een toespraak die maandagavond werd uitgezonden op radio en televisie maakte ze dat bekend. Ze zegt haar aftreden al enige jaren heeft overwogen. Dit jaar wordt Beatrix 75 jaar en bestaat ook het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Beatrix vindt dat twee goede redenen om af te treden.

33 jaar Koningin

Koningin Beatrix heeft op de dag van haar aftreden precies 33 jaar geregeerd. Alleen haar oma, Koningin Wilhelmina en Willem 3 zaten langer op de troon.
Premier Rutte zegt met respect en bewondering terug te kijken op de buitengewone inzet van de koningin gedurende haar koningschap. De koningin stond volgens hem in het hart van de samenleving. Zo was ze er op feestelijke momenten, maar vooral ook op moeilijke momenten.

Koningsdag op 27 april

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekend gemaakt dat koninginnedag voortaan Koningsdag heet en gevierd wordt op 27 april, de verjaardag van Willem Alexander. Dit gebeurt pas vanaf 2015, want dit jaar vindt op 30 april de abdicatie en inhuldiging plaats in Amsterdam. En in 2014 valt 27 april op een zondag, vandaar dat het dat jaar op 26 april gevierd wordt.

Ouders Máxima niet bij inhuldiging

De vader van prinses Maxima, Jorge Zorreguieta blijft weg bij de inhuldiging. Zorreguieta was minister van Landbouw tijdens het bloedige bewind van de Argentijnse dictator Videla. Toen Maxima trouwde met Willem Alexander is besloten dat haar vader niet bij officiële staatszaken aanwezig mag zijn.

IOC-af

Prinx Willem Alexander treedt terug uit het Olympisch Comite, zodra hij koning wordt. Nederland houdt daarmee geen vertegenwoordiger meer over in het IOC.