nieuws

27 april wordt Koningsdag

Willem-Alexander
Willem-Alexander
ROTTERDAM - Met het aftreden van koningin Beatrix verdwijnt het fenomeen Koninginnedag op 30 april. Vanaf 2015 wordt op 27 april, de verjaardag van Willem Alexander, Koningsdag gevierd.
Volgend jaar wordt het feest op 26 april gehouden, omdat Koningsdag dan op een zondag valt. Amsterdam en De Rijp, die dit jaar de koningin zouden ontvangen, krijgen dan koning Willem-Alexander en koningin Maxima op bezoek.
De laatste keer dat koningin Beatrix op Koninginnedag de regio Rijnmond bezocht, was in 1992. Ze was toen te gast in Rotterdam.
In 1989 bezocht ze Goedereede en Oud-Beijerland.

33 jaar koningin

Als Beatrix op 30 april aftreedt, is zij precies 33 jaar koningin geweest. De troonsafstand vindt plaats in het Paleis op de Dam in Amsterdam. De inhuldiging van het nieuwe staatshoofd is in De Nieuwe Kerk in de hoofdstad.
Haar opvolger zal zich koning Willem-Alexander gaan noemen en niet Koning Willem IV, zoals eerder werd aangenomen. Prinses Maxima krijgt na 30 april de titel koningin.
Het toekomstige koningspaar blijft voorlopig wonen op landgoed De Eikenhorst in Wassenaar Op den duur wordt Paleis Huis ten Bosch in Den Haag betrokken. Koningin Beatrix is van plan zich in de toekomst terug te trekken op Kasteel Drakesteyn bij Lage Vuursche.

Zorreguieta afwezig

De vader van prinses Maxima, Jorge Zorreguieta, zal niet bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander aanwezig zijn. Hij was minister van Landbouw tijdens het militaire bewind van de Argentijnse dictator Videla. Onder dit regime werden politieke tegenstanders gevangen gezet en vermoord. Toen Maxima trouwde met Willem Alexander is besloten dat haar vader niet bij officiële staatszaken aanwezig mag zijn.
Prinx Willem Alexander treedt terug uit het Olympisch Comite, zodra hij koning wordt. Nederland houdt daarmee geen vertegenwoordiger meer over in het IOC.