nieuws

VVD ziet vondelingenkamer wel zitten

baby (Archief - Stock.xchng)
baby (Archief - Stock.xchng)
ROTTERDAM - De VVD wil weten of het mogelijk is om in Nederland een vondelingenkamer te openen, waar moeders in nood hun baby kunnen achterlaten.
Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg heeft dinsdag vragen gesteld aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid en Justitie, bevestigde zij berichtgeving in Trouw.

Dordtse vondelingenkamer

In Dordrecht wordt gewerkt aan zo'n vondelingenkamer, zodat kinderen anoniem te vondeling kunnen worden gelegd. ,,Wij kijken daar welwillend tegenaan'', stelt Van der Burg, die denkt dat een vondelingenkamer kan voorkomen dat kinderen onnodig in erbarmelijke omstandigheden terechtkomen.
Tegelijk zitten er volgens de VVD'ster aardig wat haken en ogen aan het openen van een vondelingenkamer. Van der Burg wil onder meer weten of de moeders en de initiatiefnemers strafbaar zijn en wat de consequenties zijn voor de kinderen. Ook vraagt ze zich af of zo'n initiatief wordt gezien als uitlokking.

Duitsland

Daarnaast wil ze informatie over de ervaringen met vondelingenluiken in het buitenland, met name Duitsland waar veel van dit soort ruimtes zijn. De staatssecretarissen moeten tevens kijken naar andere landen, waar vondelingenkamers bijvoorbeeld worden gedoogd.
In Nederland wordt gemiddeld één kind per jaar te vondeling gelegd, becijferde de Raad voor de Kinderbescherming eerder. Wie een kind te vondeling legt, is strafbaar. De politie gaat in alle gevallen dan ook direct op zoek naar de moeder. Meestal wordt de moeder ook gevonden. In de praktijk krijgt de moeder in veel gevallen geen straf opgelegd.

Recht op kennen ouders

De kinderbescherming is geen voorstander van een vondelingenkamer of -luik. Een kind heeft volgens de organisatie recht om te weten wie de ouders zijn, iets wat niet altijd te achterhalen is als kinderen worden achtergelaten.
Van der Burg vindt echter dat er goed naar een vondelingenkamer moet worden gekeken, omdat het kan voorkomen dat baby's bijvoorbeeld in vuilcontainers worden gegooid. Bovendien kan zo'n ruimte er ook voor zorgen dat moeders zich bedenken en hun gegevens achterlaten of alsnog voor het kind besluiten te zorgen. ,,Als er dat soort effecten optreden, moeten we er serieus naar kijken'', zegt ze.