Justitie doet inval bij Dordts recyclingbedrijf Peute

Justitie en politie hebben vanmorgen een inval gedaan bij Reclyclingbedrijf Peute in Dordrecht en een groothandel in Rotterdam. De bedrijven worden wordt verdacht van afvalfraude.

Bij Peute, aan de Baanhoekweg in Dordt, wordt papier en kunststof verwerkt. Vermoed wordt dat die recyclebare materialen vermengd zijn met gewoon huisvuil.

Huivuil verwerken kost geld, maar door het in recyclebare materialen te stoppen levert het juist geld op. Justitie denkt, dat Peute daarmee in 2011 en 2011 miljoenen euro's verdiend heeft. Er wordt gesproken over "grensoverschrijdende transporten in Europa en Azië".

Tachtig mensen
Ongeveer tachtig mensen doen in Dordt aan de inval mee. Het gaat om een gecoördineerde actie van politie, justitie, douane, de ILT (Inspectie Leefbaarheid en Transport), het NFI en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

De administratie en voertuigen worden in beslag genomen en op diepladers gezet, om ze elders te kunnen onderzoeken. Aanhoudingen zijn (nog) niet verricht. Naast afvalfraude wordt Peute ook verdacht van witwassen van geld en valsheid in geschrifte.

Samenwerking
In Rotterdam is gelijktijdig een inval gedaan bij een groothandel in afval- en recycle goederen. Ook dat bedrijf is doorzocht. Het onderzoek is het gevolg van een samenwerkingsverband voor de aanpak van zware milieucriminaliteit, de zogenoemde EVOA-proefopstelling.

Volgens een woordvoerder van de Politie Eenheid Rotterdam, die bij de inval in Dordrecht aanwezig was, is "de nieuwe samenwerking nuttig en noodzakelijk, omdat de politie zelf te weinig know-how heeft van ingewikkelde europese milieuwetgeving".

Deel dit artikel: