nieuws

Schiedammer krijgt levenslang in liquidatieproces

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
ROTTERDAM - In het Amsterdamse liquidatieproces is de Schiedammer Siegfried S. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hij stond terecht voor betrokkenheid bij een dubbele moord in Antwerpen in 1993.
De slachtoffers, Hennie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte, zaten in een auto toen zij van dichtbij werden beschoten. Siegfried S. was op dat moment net op vrije voeten, na een spectaculaire ontsnapping uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij kwam in beeld als mogelijke schutter na verklaringen van onder anderen Peter la S., de kroongetuige in het liquatieproces.
Strafvermindering voor kroongetuige
La S. kreeg dinsdag 8 jaar celstraf opgelegd. Dat is de helft minder dan de oorspronkelijke eis. De strafvermindering werd hem door Justitie toegezegd in ruil voor het afleggen van belastende verklaringen tegen andere verdachten.
Peter La S. heeft bekend dat hij in 2005, samen met Jesse R., Kees Houtman neerschoot. Het was de eerste keer dat Justitie een deal sloot met een verdachte die zelf bij een moord betrokken was. De advocaten van de verdachten hebben verklaringen van La S. altijd als 'onbetrouwbaar' gekwalificeerd. Hij zou door Justitie zijn 'omgekocht'.
Peter La S. is sinds juni 2012 op vrije voeten. Hij zou 1,4 miljoen euro hebben meegekregen om een nieuw bestaan op te bouwen en in zijn veiligheid te voorzien.

Professionele huurmoordenaar

In het liquidatieproces, dat vier jaar heeft geduurd, werden zeven moorden behandeld. Elf verdachten stonden terecht. Tegen zes van hen had Justitie levenslang geëist. De rechtbank legde die straf dinsdag drie keer op.
Naast Siegfried S. kregen ook Jesse R. en Mohamed R. - alias Moppie (die lang in Rotterdam woonde) - levenslang. Jesse R. was volgens de rechtbank betrokken bij zes moorden en een aantal pogingen daartoe. Hij wordt aangemerkt als een professionele huurmoordenaar.
De belangrijkste verdachten in dit proces, Dino S. en Ali A., werden vrijgesproken van de moorden op de Amsterdammers Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Dino S. kreeg een half jaar cel voor het bezit van valse paspoorten en crimineel geld. Hij wordt gezien als een voormalig compagnon van Willem Holleeder.