nieuws

FIOD legt beslag op 95 panden in Rotterdam

Belastingdienst
Belastingdienst © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag in een onderzoek naar witwassen in de regio Rotterdam beslag gelegd op 95 panden. Deze vertegenwoordigen een totale waarde van ongeveer 4,5 miljoen euro. Er zijn ook twee aanhoudingen verricht.
De FIOD verdenkt een 42-jarige man uit Rotterdam en een 43-jarige vrouw van het witwassen
van circa 1 miljoen euro. In dit onderzoek werden in oktober 2011 al negen verdachten aangehouden. Zij zijn na verhoor vrijgelaten. De administratie die toen in beslag werd genomen, leidde tot de aanhouding van de twee nieuwe verdachten. Zij worden verhoord.
Zwart geld gestald
De FIOD vermoedt dat de verdachten zwart geld hadden gestald op bankrekeningen in Zwitserland en in beleggingsportefeuilles in Londen. Ze zouden via vennootschappen op Guernsey (een eiland voor de kust van Frankrijk) grote geldbedragen hebben ondergebracht om zo in Nederland geen belasting te hoeven betalen.
De woningen van de twee verdachten zijn doorzocht. Daarbij zijn administratie, sieraden en geld in beslag genomen.
Ferrari's in België
In 2011 werden in België in dit onderzoek vijf personen verhoord. De verdenking tegen deze verdachten was destijds dat ze 3,7 miljoen zouden hebben witgewassen. Toen werd beslag gelegd op twee woningen en vier auto's waaronder drie Ferrari's.
Nederland en het eiland Guernsey delen sinds begin 2010 informatie. Daardoor kan op basis van een zogenoemd uitwisselingsverdrag informatie worden opgevraagd die betrekking hebben op belastingzaken.