nieuws

Vakbonden akkoord met sociaal plan Odfjell

ROTTERDAM - Er is een nieuw sociaal plan bij Odfjell. De vakbonden FNV en CNV hebben woensdagnacht een akkoord bereikt met het management van het tankopslagbedrijf in de Rotterdamse Botlek. Het aantal ontslagen is teruggebracht tot 35 en er hoeven nog maar enkele mensen op een andere functie te solliciteren.
Belangrijkste punt uit het sociaal plan is dat het aantal ontslagen is teruggebracht van 90 naar 35 en dat niet 100 mensen, maar slechts enkelen moeten solliciteren op een andere functie. “Doordat in de afgelopen tijd enkele tientallen mensen vrijwillig zijn vertrokken, konden er meer mensen worden herplaatst dan ze dachten bij Odfjell”, zegt Ruud Wennekes van de FNV. ''Ik schat in dat vijf tot zes mensen moeten solliciteren naar een andere baan binnen het bedrijf. Daarnaast wordt voor de ontslagen de oude kantonrechterformule toegepast. We hebben ons ultimatum en alle acties dus opgeschort.”
Lange weg
Het heeft enkele maanden geduurd voordat er een akkoord kon worden bereikt over het sociaal plan. De bonden en de ondernemingsraad konden het niet eens worden met de directie van Odfjell en het management stelde uiteindelijk eenzijdig een sociaal plan vast. Vorige week werden de eerste ontslagen al aangezegd en 100 mensen moesten solliciteren naar hun eigen baan tegen een lager salaris.
Onrust
Er was een flinke onrust binnen het bedrijf, Odfjell werd meerdere keren stilgelegd voor werkonderbrekingen en vorige week stonden de partijen nog tegenover elkaar in de Ondernemingskamer in Amsterdam. Op advies van de rechter gingen de bonden, de ondernemingsraad en het management van Odfjell nogmaals met elkaar om de tafel. Afgelopen zondag zijn de onderhandelingen met de bonden begonnen. Dinsdag werd er van 13.00 tot 02.00 uur onderhandeld. Deze keer wel met resultaat.
Technisch failliet
Oorzaak van de ontslagen is de staat van de tankterminal. Na een reeks van incidenten in de afgelopen anderhalf jaar besloot het bedrijf zelf tot een zogeheten safety-shutdown, waarbij alle 283 tanks werden leeggemaakt. Inmiddels mogen 75 tanks weer in gebruik worden genomen van de inspectiediensten. Hierdoor liepen grote klanten, zoals Shell, weg bij het bedrijf en waren er amper nog inkomsten. Een woordvoerder verklaarde twee weken geleden dat de terminal aan de Oude Maasweg ‘technisch failliet’ is.
Struikelblokken
Er zijn nog enkele struikelblokken. De aandeelhouders van Odfjell Terminals Rotterdam (OTR), bestaande uit moederbedrijf Odfjell in Noorwegen (51%) en investeringsmaatschappij Lindsay Goldberg (USA, 49%) moeten nog akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. De leden van de vakbonden worden 12 februari om hun mening gevraagd. Daarnaast laten incidenten in de afgelopen weken zien dat er nog veel moet gebeuren om de tankterminal technisch weer in orde te krijgen.