nieuws

'Dan doen we het zelf'

ROTTERDAM - "Hoe oud is Barendrecht eigenlijk?". Een artikel met die kop geschreven door Gustaaf van der Schoor in oktober 1976 is het begin van de Historische Vereniging Barendrecht.Gustaaf van der Schoor is de man die ervoor gezorgd heeft dat de geschiedenis van Barendrecht blijft leven.
Jan de Rooy uit Oud-Beijerland zette zich met hart en ziel in voor de verzameling van het Streekmuseum Hoeksche Waard. Zonder hem was de collectie nooit zo groot geweest.
Enthousiaste vrijwilligers houden zich op veel plekken en op allerlei manieren bezig met historisch erfgoed. Het Erfgoedhuis Zuid-Holland zet deze mensen in het zonnetje in het boek 'Dan doen we het zelf'.
Er was een tijd dat de overheid zich nauwelijks bemoeide met de geschiedenis. Er waren geen officiele archieven, monumenten werden niet goed onderhouden en historische verzamelingen werden als privé-liefhebberij beschouwd.
Mensen die zich wel om het cultuurhistorisch erfgoed van hun omgeving bekommerden, stonden in die tijd op. Vanaf de 19e eeuw ontstonden in allerlei plaatsen kleine musea, werden monumenten van sloop gered en werden collecties aangelegd.
In 'Dan doen we het zelf' staan meer dan 30 verhalen over het bloeiend bestaan van Zuidhollandse dorpen en steden.