nieuws

Huisuitzetting dreigt voor Crooswijkers

ROTTERDAM - Vier bewoners van Rotterdam-Crooswijk worden mogelijk binnenkort uit hun tijdelijke woningen gezet. Zij verloren een rechtzaak tegen woningcorporatie Woonstad die eist dat zij een forse huurverhoging betalen. De bewoners weigeren dit omdat zij naar eigen zeggen nooit hebben gekozen voor een verhuizing.
De vier bewoners moesten zeven jaar geleden hun woning verlaten vanwege geplande sloop. Er waren grootste plannen voor Crooswijk. Oude woningen moesten hierin plaats maken voor duurdere (koop)woningen. Door de economische malaise ligt deze nieuwbouw stil.

Crimineels

Corrie Bloemink is één van de bewoners die haar oude huis in Crooswijk verliet voor een tijdelijke woning. Zij kreeg een huurverhoging opgelegd van 250 euro. "Dat kan ik niet betalen", laat een wanhopige Bloemink weten. "Ik kan wel janken, ik heb twee nachten niet geslapen. Ik ben 62 en ik heb nog nooit iets crimineels gedaan, word ik op mijn oude dag op straat gezet!"
Bloemink en drie andere bewoners uit haar flat in de Rusthoflaan moeten nu tussen de zes- en zevenduizend euro betalen aan de woningcorporatie. Als ze dat weigeren, is Woonstad gerechtigd om de woningen te ontruimen, zo stelt de rechter in zijn vonnis.

Erg hard

"Zo ver zal het niet komen, want dat is wel erg hard", zegt een woordvoerder van Woonstad desgevraagd. De woningcorporatie gaat onderhandelen met het viertal. "Maar het is voor ons goed om te weten dat we in ons recht staan in dit conflict", aldus Woonstad.
De bewoners willen in de tijdelijke woning blijven, maar voelen niets voor het betalen van de hoge huur. Ze wachten op een aanbod dat bij hun portemonnee past. Ze overwegen een hoger beroep.