nieuws

Zweedse huisjes als 'monumenten' van de watersnoodramp

ROTTERDAM - De watersnoodramp laat een enorme ravage achter. Op Goeree-Overflakkee zijn veel mensen hun huis kwijt, maar van over heel de wereld komt hulp. Eén van de grootste weldoeners is Zweden.
Het Scandinavische land schenkt honderden huizen, verpakt als bouwpakketten. De houten huisjes komen soms zelfs inclusief inrichting en een badkamer. In totaal schenkt Zweden 280 huisjes en ook andere landen dragen hun steentje bij.

Zestig jaar later

Inmiddels zijn we zestig jaar verder. De houten huisjes hebben hun beste tijd gehad. Sommigen zijn al gesloopt. De huisjes die er nog staan zijn onofficiële monumenten van de wederopbouw na de ramp.
In Middelharnis staan nog zestien Zweedse huisjes overeind, ze staan op de lijst om gesloopt te worden. De huisjes zijn volgens de gemeente niet meer van deze tijd en moeten plaats maken voor nieuwbouw.
Aan de Margrietstraat woont Marinus Van Dis, hij is 88. Hij woont sinds 1954 in een Zweeds huisje nadat het water de boerderij van zijn ouders verwoeste. Hij wil niet uit weg uit zijn “houten paleis”.
Een aantal huisjes in Middelharnis blijft waarschijnlijk bewaard, ze zijn uniek in Nederland. Of het huis van Marinus Van Dis ook gespaard blijft, is nog niet duidelijk.