nieuws

'Tips moordzaak Sedar Soares nog altijd welkom'

ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam is nog altijd geïnteresseerd in tips over de moord op Sedar Soares. De 13-jarige jongen werd vrijdag precies tien jaar geleden doodgeschoten, toen hij sneeuwballen aan het gooien was op het parkeerdek van metrostation Slinge.
Mariëtte Bode leidde destijds als officier van justitie het moordonderzoek. “We zien wel vaker dat mensen tien jaar na dato alsnog met nuttige informatie komen. De zaak ligt nu bij het Cold Case-team, maar als er nieuwe verklaringen komen, dan zullen we daar zeker naar kijken.”
Het onderzoek verliep destijds, in 2003, moeizaam. Op basis van getuigenverklaringen kon Gerald H. worden aangehouden. Hij werd door de Rotterdamse rechter veroordeeld tot 15 jaar cel: Gerald H. zou hebben geschoten uit woede, omdat zijn auto door een sneeuwbal was geraakt.
Vrijgesproken
In hoger beroep liep het anders. Eén van de belangrijkste ooggetuigen trok haar verklaring in: zij had toch níet gezien dat Gerald H. de schutter was geweest. Het gerechtshof in Den Haag sprak de Rotterdammer vrij.
Mariëtte Bode: “De dood van Sedar Soares veroorzaakte een grote schok in de samenleving. Ik herinner mij de stille tocht waaraan ook de burgemeester meedeed. Als justitie en recherche zijn we echt tot het gaatje gegaan om de zaak op te lossen. Hij staat na tien jaar nog altijd op mijn netvlies en we willen nog steeds dat de waarheid boven water komt.”
De familie van Sedar Soares zegt geen herdenking te houden op 1 februari en vooral rust te willen. Een tante van Sedar zegt blij te zijn dat zijn dood nog altijd niet is vergeten.