nieuws

Hoeveel is de laatste 2 jaar de zeespiegel gestegen?

03-12-Storm_Zee.jpg
03-12-Storm_Zee.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 2 februari 2013 werd de volgende vraag gesteld:Willem Noordhoek uit Numansdorp: Hoeveel is de laatste 2 jaar de zeespiegel gestegen? Er wordt al jaren gesproken over de opwarming van de aarde en het smelten van het poolijs. De zeespiegel zou wel tot 1m kunnen stijgen Utrecht aan zee is een optie. Ook de eilanden in de indische oceaan de maledieven zouden verdwijnen.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Naar aanleiding van de klimaattop eind november 2012 in Qatar is door onderzoekers gemeld dat de de zeespiegel sinds 1990 met 3,2 millimeter per jaar is gestegen. Dat is 60 procent meer dan de 2 millimeter waar de VN rekening mee houdt.
"Dat doet vermoeden dat de voorspellingen voor de toekomst ook onjuist zijn'', zegt een van de onderzoekers. De schatting van de VN is dat de zeespiegel deze eeuw met 18 tot 59 centimeter stijgt. De onderzoekers gaan uit van een stijging van 50 centimeter tot een meter. De opwarming van de aarde zal zeker niet trager verlopen dan tot nu toe werd aangenomen, waarschuwen ze.
Bronnen:
Diverse internetbronnen
http://www.knmi.nl/cms/content/73883/zeespiegelstijging
http://www.knmi.nl/cms/content/98593/zeespiegelstijging_rapport