nieuws

Brandweer: voortaan boetes bij loos alarm

ROTTERDAM - De brandweer gaat boetes uitdelen aan bedrijven en instellingen waar regelmatig het brandalarm afgaat terwijl er niks aan de hand is. Dat is bij automatische brandmeldingen in 98 procent van de gevallen.

"Het heeft consequenties voor de verkeersveiligheid en mogelijk ook voor andere branden, omdat een voertuig dan niet inzetbaar is", zegt directeur van de Rotterdamse brandweer Annemarie van Daalen. Bovendien kost iedere onnodige inzet honderden euro's.
Volgens de brandweerleiding zijn de alarminstallaties vaak niet goed en werkt het personeel niet zorgvuldig genoeg. De zorginstellingen en de bouw zouden de grootste boosdoeners zijn. De brandweerleiding vindt dat de politiek de wetgeving aan moet scherpen om bedrijven te dwingen de alarminstallaties op orde te hebben.

Proef

In Rotterdam start binnenkort een proef. Tijdens deze proef belt de brandweer, bij een automatische brandmelding, eerst met het gebouw waar het alarm vandaan komt. De brandweer onderzoekt op die manier of het wel echt nodig is om uit te rukken. Krijgt de brandweer binnen 1 minuut geen contact, dan rukt de brandweerwagen alsnog uit.
Meer brandweerkorpsen zijn de valse alarmeringen beu. Ook de brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid besloot onlangs de strijd aan te binden met loze meldingen.