nieuws

Iets meer bezoekers op 'sterke editie' IFFR

ROTTERDAM - Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft iets meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. In totaal werden tijdens de 42e editie 280.000 kaartjes verkocht. "Ik vond het een hele sterke editie", zegt een tevreden festivaldirecteur Rutger Wolfson.
Vorig jaar viel het bezoekerscijfer een beetje tegen: toen werden 274.000 tickets verkocht, fors minder dan de circa 340.000 van het jaar ervoor. Wolfson is blij dat het aantal bezoekers stabiliseert. Hij ziet dan ook geen reden voor drastische veranderingen of een nog grotere opzet. Het festival werd zondag afgesloten met de traditionele Volkskrantdag.

'Zeldzaam open publiek'

"Volgens mij hebben we de perfecte maat gevonden. Als het filmfestival veel groter zou worden, zou het ook onpersoonlijker worden, ben ik bang. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich thuis voelen."
De afgelopen twaalf dagen waren in Rotterdam 255 speelfilms en 334 kortere producties te zien. Wolfson vond het een zeer sterke editie. "We hadden een heel mooi programma en mooie gasten. Het leuke is ook altijd om de filmmakers hier welkom te heten en aan het publiek voor te stellen. Het publiek in Rotterdam is zo open en nieuwsgierig naar de filmmakers, dat is heel zeldzaam in de wereld."
Terwijl de gasten film na film keken, kwam Wolfson daar niet aan toe. "Ik zie de films vooraf, tijdens het festival ben ik zo druk als gastheer dat ik er geen tijd voor heb."