Alarmsysteem NL-Alert voor het eerst getest

Het nieuwe alarmeringssysteem NL-Alert is maandag om 12 uur 's middags voor het eerst getest, tegelijk met de sirenes. Veel mobiele telefoons waaronder de populaire iPhone kunnen de berichten echter nog niet ontvangen. Sowieso zijn de meeste smartphones nog onbereikbaar. Daar komt later dit jaar verandering in.

Hoe de test precies is verlopen, blijkt pas over een paar weken. Het verzenden van het bericht is in ieder geval geslaagd, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Op basis van sociale media constateert de Veiligheidsregio wel al dat lang niet iedereen een bericht heeft ontvangen.

Zelf instellen
De overheid heeft NL-Alert opgezet om mensen in een specifiek gebied snel te kunnen informeren in noodgevallen. Uniek aan het systeem is dat niemand zich ervoor op hoeft te geven. Wie de berichten wil ontvangen, moet in veel gevallen wel zelf zijn telefoon instellen.

Op NL-alert.nl staat per toestel beschreven of dat mogelijk is met hun toestel en hoe de dienst kan worden ingesteld. Op veel telefoons is dat echter nog onmogelijk. Alle mobiele aanbieders ondersteunen NL-Alert voor mobiele telefoons zonder internet (2G). Voor oudere telefoons moet wel een flink stappenplan worden gevolgd om de dienst in te stellen.

KPN ondersteunt de dienst ook al op smartphones (3G), maar Vodafone en T-Mobile zijn daar nog mee bezig. Zij verwachten dat het systeem in de loop van 2013 werkt op smartphones.

Deel dit artikel: