nieuws

Voedselbank voor Cultuur nog niet in Rotterdam

ROTTERDAM - Sinds eind vorig jaar kunnen mensen die bij de Voedselbank staan ingeschreven bij sommige theaters ook gratis naar binnen voor een avondje Cultuur. In Rotterdam komt het initiatief langzaam van de grond.
Vraag je de Rotterdamse Voedselbank hoe het loopt met de belangstelling, dan weten ze nog van niets. 'Ik weet dat theatergroep Orkater dat in Amsterdam gestart is', zegt directeur Clara Sies, 'maar verder kunnen we er niet achter komen hoe dat in zijn werk gaat.'
Speciale pas
In Rotterdam hebben de Stadsschouwburg en het Wijktheater zich aangemeld om mee te doen. 'Daarna heeft het even stilgelegen, zegt directeur Jan Zoet van de Stadsschouwburg. 'Inmiddels hebben we begrepen dat de landelijke organisatie van de Voedselbanken een pasje ontwikkeld heeft. Wie ingeschreven staat bij een Voedselbank kan zo'n pasje aanvragen. Met dat pasje kunnen ze zich op de dag van de voorstelling melden en als een voorstelling niet uitverkocht is, krijgen ze een kaartje.
Voedsel voor de geest
Zowel de Rotterdamse voedselbank als de Stadsschouwburg vinden het een prima idee om mensen die al moeite hebben om voedsel te kopen, gratis voorstellingen aan te bieden. 'Naast voedsel heeft een mens ook voedsel voor de geest nodig, waar je ook weer over gaat nadenken, waar je door getroosd wordt, waar je vrolijk wordt of gelukkig. En dat zijn bij uitstek voorstellingen die wij avond aan avond laten zien, dus die horen ook thuis bij de voedselbank', aldus Jan Zoet.
Sociaal en creatief
Een van de klanten van de Voedselbank is Rob. Hij vindt het sociaal en creatief van de Stadsschouwburg om kaarten gratis weg te geven. 'Die kaartjes zouden ze anders weggooien. En ze in plaats daarvan weg te geven, te delen, dat vind ik toch wel sociaal.'
Uit de programmagids voor deze maand kiest hij Bloedmooi en Zielsongelukkig van theater Artemis op 13 februari. 'Het is wel logisch ook. Als je mooi bent, dan ben je meestal ongelukkig."