nieuws

'Inwoners Rijnmondgebied leven korter door fijnstof'

ROTTERDAM - Inwoners van het Rijnmondgebied overlijden eerder als later dit jaar de nieuwe kolencentrales vol in bedrijf gaan op de Maasvlakte. Jaarlijks zouden 43 mensen vroegtijdig sterven, waarschuwt Greenpeace.
De organisatie baseert zich op een onderzoek van de Universiteit van Stuttgart, dat in opdracht van Greenpeace is uitgevoerd. De grote boosdoener is fijnstof: piepkleine deeltjes die ook door de kolencentrales worden uitgestoten.
''Dat gaat in je longen zitten en ook in je bloedbaan. Daar kan je uiteindelijk ziek van worden'', waarschuwt Sanne van Keulen van Greenpeace. De kolencentrales zouden jaarlijks miljoenen kilo's fijnstof uitstoten.

Belofte

De milieuorganisatie vreest dat de eigenaren van de centrales, E.ON en Electrabel, terugkomen op een belofte om CO2 ondergronds op te slaan. Van Keulen: ''Ze hebben die beslissing al zeven keer uitgesteld. En ze willen er geen extra geld in steken''.
Van Keulen benadrukt dat ondergrondse CO2-opslag bovendien geen oplossing is voor de uitstoot van fijnstof. ''Dat heeft voor die gezondheidsrisico's geen effect''.
Greenpeace is nog aan het procederen om het opstarten van de kolencentrales alsnog te laten blokkeren. ''We blijven strijden tot die centrales van tafel gaan. Daar is zeker kans voor''.