nieuws

Historie in Alblasserdam: Huis De Rijkee

ROTTERDAM - Het centrum van Alblasserdam kent weinig historische gebouwen. Dat komt omdat Alblasserdam in mei 1940 en in januari 1945 getroffen is door bombardementen. Ambachtsherenhuis De Rijkee, dat in1841is gebouwd, heeft deze aanvallen doorstaan. De familie Rijkee werd in 1823 mede-eigenaar van de Heerlijkheid Alblasserdam. In 1841 heeft Cornelis Rijkee opdracht gegeven tot het bouwen van dit huis.
Tot het overlijden van de laatste ambachtsheer (Adrie Rijkee 1907-1988) is dit huis eigendom van de familie gebleven. Later is het via een erfgenaam door de gemeente gekocht zodat het kon worden gerestaureerd en als trouwlocatie kon functioneren. De gemeente kreeg niet genoeg geld bij elkaar om dit te kunnen voltooien, waarna het Ambachtsherenhuis De Rijkee eigenlijk heeft staan verpieteren.
Hierdoor kwam Vereniging Hendrick de Keyser in 2006 als reddende engel, maar de nieuwe eigenaar verslikte zich bijna in de restauratie: die bleek veel duurder dan gedacht. Het pand staat nu sinds twee jaar te huur.
Barry Ouweneel van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft een boek geschreven over dit historische pand in Ablasserdam. Luister naar haar verhaal: