nieuws

Bakker Hooimeijer heeft beschuit groot gemaakt

ROTTERDAM - 'Ik wil Bolletje' is er misschien met de eer vandoor gegaan, maar het is de Rotterdamse familie Hooimeijer die van het lang houdbare scheepsvoedsel een populair product heeft gemaakt.
Hooimeijer beschuit groeide vorige eeuw uit tot een breed begrip. In de hoogtijdagen werden er zelfs 65.000 beschuiten per uur gebakken in Hooimeijer beschuitfabriek in Barendrecht.
Documentaire
De Historische Vereniging Barendrecht heeft een documentaire over de geschiedenis van Hooimeijer Beschuitfabriek. Daarbij is gebruikt gemaakt van archiefmateriaal van de familie Hooimeijer zelf.
De Hooimeijers hebben beschuit groot gemaakt door handig in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Niet alleen gingen de Hooimeijers het productieproces vergroten, ook bouwden ze een grote beschuitfabriek in Barendrecht, maakten ze gebruik van reclame en klantbinding, en introduceerden ze in 1957 de niet-breekbare beschuitrol.

Lokale kruidenier

Arie Hooimeijer was bakker in Rotterdam-Zuid en had een scherp oog voor ondernemerschap. Begin vorige eeuw werd hij door een lokale kruidenier gevraagd om 10.000 beschuiten te bakken. Dat werd zijn eerste uitdaging, daarna ging hij denken dat hij aan meerdere kruideniers verpakte beschuiten kon leveren. Zo werd hij van een eenvoudige bakker een fabrieksbakker. Met eerst een kleine fabriek in Rotterdam-Zuid, daarna in 1934 een machinale beschuitfabriek in Barendrecht.
Vader Hooimeijer heeft zich vooral gestort op het productieproces, zoon Joost Hooimeijer speelde handig in op consumentengedrag. Door reclame en klantbinding gingen steeds meer mensen Hooimeijer beschuit eten. De Hooimeijers begonnen al met spaaracties in de jaren '40. Het album met 96 spaarplaatjes van oceaanreuzen was populair. 'Daar ging je veel beschuit van eten', zegt oud-medewerker van de beschuitfabriek Jan Verveer. Ook een spaaractie voor een gratis ballonvaart deed de beschuitverkopen stijgen.

Overnames

Hooimeijer beschuitfabriek groeide verder door de overnames van beschuit- en bakkersfabrieken van Haust en Hille. Eén beschuitfabriek lukte niet om in te lijven en dat is die van Bolletje. 'Wij grapten op de slogan "Ik wil Bolletje", je hebt niets te willen, je eet maar het beschuit van Hille', vertelt de inmiddels 92-jarige Henk van der Voorden. Hij heeft vanaf zijn 14de tot zijn 70ste voor de beschuitfabriek in Barendrecht gewerkt.

Concurrentie, fabrieksbranden, een tanende populariteit en uiteindelijk een gedwongen vertrekt uit Barendrecht in 2002 heeft ervoor gezorgd dat Hooimeijer beschuit niet meer als eigen merk bestaat. 'Alleen de straatnaam Hooimeijerlaan herinnert nog aan de plek waar de beschuitfabriek heeft gestaan, de rest is historie', zegt Bas Romeijn van de Historische Vereniging Barendrecht. Hij is de maker van de documentaire In de hoofrol Hooimeijer. Kroniek van een beschuitfabriek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl