nieuws

Wethouder Karakus door het stof over moskee-internaten

ROTTERDAM - Wethouder Karakus is woensdag in de Rotterdamse gemeenteraad fel bekritiseerd over de problemen met de brandveiligheid bij moskee-internaten. Vooral de oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en de SP verwijten de wethouder niet goed te hebben opgetreden.
Ook andere partijen hadden veel vragen over de problemen bij de internaten die al jaren spelen. Vooral over de lakse handhaving is in de gemeenteraad veel verbazing. Uit het dossier over de internaten blijkt dat talloze tekortkomingen konden blijven bestaan, zonder dat er werd opgetreden.
Wethouder Karakus erkent dat het soms te lang heeft geduurd voor er is ingegrepen. Ook vindt hij het niet goed dat meerdere diensten namens de gemeente verschillende adviezen uitbrengen om de brandveiligheid te verbeteren. Wel houdt Karakus vol dat de internaten nooit brandonveilig zijn geweest.

Ombudsman

Ín het debat was een opvallende rol weggelegd voor de Rotterdamse Ombudsman Annemieke Zwaneveld. Ze deelde haar zorgen met de gemeenteraad naar aanleiding van een bezoek aan de moskee-internaat in Rotterdam-Feijenoord in 2011.
Ondanks dat er formeel geen acuut brandgevaar was, zegt de Ombudsman dat de situatie in het internaat niet wenselijk was. Volgens de Ombudsman stonden de stapelbedden bovenop elkaar en waren er problemen met de vluchtroutes.

Verbeterplan

De komende weken zal wethouder Karakus een verbeterplan opstellen. Ook moet er een einde komen aan de gedoogconstructie. Twee internaten in Rotterdam hebben namelijk nog altijd niet de benodigde vergunningen.
Wethouder De Jonge van Onderwijs is daarnaast in gesprek met de moskeebesturen en de ouders van de kinderen over het pedagogische klimaat in de internaten.