nieuws

Waarom zit de stuurkolom in een auto niet in het midden?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 9 februari 2013 werd de volgende vraag gesteld: Kees Albers uit Gouda: Als je aan een autostuur draait, valt op dat de stuurkolom niet exact in het midden zit, maar altijd enkele millimeters uit het lood. Wat is hiervan de reden? Ik kan me niet voorstellen dat het een onnauwkeurigheid in de productie betreft, het valt mij op bij alle auto’s waar ik de laatste jaren mee gereden heb, maar bij de wielen kwam dit probleem nooit voor.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Stuurwielen kunnen verschillen in diameter, aantal spaken en de manier van bevestigen op de stuurkolomas. Een groot stuurwiel heeft een grote hefboomwerking, waardoor de wielen gemakkelijker te verdraaien zijn, maar de bestuurder moet een grotere stuurbeweging maken. We treffen gewoonlijk twee of drie spaken aan. Het stuurwiel moet zodanig op de stuurkolomas zijn bevestigd dat de stand van de spaken symmetrisch is en ze geen belemmering zijn voor het zicht op de instrumenten. De buitenkant van het stuurwiel is glad of licht geribd. De binnenkant is gegolfd om een gemakkelijke greep te hebben en het verschuiven van het stuurwiel in de handen te voorkomen. Bij sommige auto's is het stuurwiel in hoogte verstelbaar.
De besturing is onder te verdelen in twee categorieën, te weten directe en indirecte besturing. Waarbij we moeten opmerken dat de directe besturing verreweg het meest voorkomt in de huidige generatie auto's. bij directe besturing gebeurt dit door toepassing van een rondsel (een tandwiel met schuine vertanding) dat een tandheugel (getande glijstang) van links naar rechts in horizontaal geplaatste stuurhuis beweegt.
Aan beide uiteinden van de tandheugel zitten stuurarmen die via kogelgewrichten alle kanten op kunnen draaien. Deze gewrichtjes gaan schuil achter harmonicavormige stofhuizen aan weerszijden van het stuurhuis.
Wanneer we zoeken op speling en stuurinrichting blijkt dit weinig voor te komen en als men speling in de stuurinrichting ondervindt is het raadzaam hiermee naar een erkende garage te gaan en niet zelf aan de stuurinrichting te gaan sleutelen.