Feyenoord in enerverend duel voorbij AZ

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen AZ met 3-1 gewonnen. De uitblinkende Jean-Paul Boëtius, Jordy Clasie en Tonny Vilhena scoorden voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Door de zege is de achterstand van Feyenoord op koploper PSV nog maar slechts drie punten.
In de aantrekkelijke eerste helft opende AZ iets sterker. Adam Maher produceerde in de openingsfase een rollertje en een schuiver van Johan Berg Gudmundsson werd door keeper Erwin Mulder onschadelijk gemaakt. Na een kwartier spelen had de sluitpost van de Rotterdammers ook geen problemen met een kopbal van Roy Beerens.
Na het sterke begin van de bezoekers kwam Feyenoord beter in het duel. Eerst kwam Graziano Pellè niet tot een schot na een aanval waar ook Stefan de Vrij bij betrokken was. Even later kwam AZ goed weg toen ex-Spartaan Nick Viergever bij het uitverdedigen tegen het uitgestoken been van Boëtius knalde, maar Esteban de bal tot zijn opluchting net naast zag gaan.
Diezelfde Boëtius was halverwege de eerste helft alsnog verantwoordelijk voor de openingstreffer. Na knap terugleggen van Pellè krulde de talentvolle tiener de bal op prachtige wijze achter de doelman van AZ: 1-0. Esteban had enkele minuten later wel een knap antwoord op een volley van Boëtius, na opnieuw knap voorbereidend werk van Pellè. Vijf minuten voor rust kwam Feyenoord weer goed weg, toen de uitblinkende Maher via de vingertoppen van Mulder net naast schoot.
De tweede helft kwam moeizamer op gang. AZ had een licht overwicht, zonder echt gevaarlijk te worden. Wesley Verhoek, die kort daarna werd vervangen door Ruben Schaken, probeerde het wel een keer uit de draai, maar hij mikte twee meter te hoog.
Het duel kwam weer helemaal tot leven na een akkefietje tussen Joris Mathijsen en Jozy Altidore, die het even daarvoor ook al met elkaar aan de stok kregen. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf beide spelers een gele kaart. Kort daarna schoot Lex Immers in kansrijke positie recht op Esteban af.
Na een uur spelen had de middenvelder wel pech, toen hij - opnieuw na knap terugleggen van Pellè – de paal raakte. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Een schot van Beerens op de rand van het strafschopgebied werd van richting veranderd, waardoor Mulder kansloos was: 1-1. Ook de volgende kans was voor de bezoekers, Altidore vond Mulder op zijn weg.
Het duel golfde op en neer en halverwege de tweede helft moest AZ met tien man verder, toen Viergever rood kreeg na een overtreding op Immers. Enkele minuten later miste invaller Schaken een levensgrote kans. Hij was Esteban al voorbij, maar zijn slappe inzet werd door Etienne Reijnen van de lijn gehaald.
Nog geen minuut later scoorde Feyenoord alsnog. Clasie zorgde voor een hernieuwde Rotterdamse voorsprong: 2-1. Immers weigerde het duel vervolgens in het slot te gooien. Vlak voor het doel kreeg hij de bal niet langs Esteban.
Het bleef spannend in de Kuip, omdat ook Boëtius vijf minuten voor tijd weer de paal raakte. Ruud Vormer, ingevallen voor Immers, probeerde Esteban in de korte hoek te verrassen, maar de keeper hield zijn ploeg in de wedstrijd. Schaken vond eveneens de vuisten van de AZ-doelman, maar in blessuretijd counterde Feyenoord alsnog naar 3-1. De ene tiener Boëtius gunde de andere tiener Vilhena het doelpunt.
Scoreverloop: 24' Jean-Paul Boëtius 1-0, 63' Roy Beerens 1-1, 72' Jordy Clasie 2-1, 90+3' Tonny Vilhena 3-1.
(Rood: Nick Viergever (67')
Opstelling Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi, Clasie, Vilhena, Immers (77. Vormer), Verhoek (61. Schaken), Pellè en Boëtius.