nieuws

Aflevering 5 - Boijmans TV

ROTTERDAM - De vijfde aflevering van Boijmans TV is te zien op donderdag 7 februari om 17.30 uur. 
Zolang de mens bestaat, keert hij zijn gezicht naar omhoog - naar de wolken, de lucht, zon, maan en sterren; op zoek naar een teken van dat wat hem leidt. Iets. In de Middeleeuwen - zo legt Bregje in aflevering 5 van Boijmans TV 2013 uit aan een Gregoriaans zangkoor - is de blik zelfs alleen maar gericht op God en het leven ná de dood. Pas rond 1400 beginnen kunstenaars de schoonheid van de wereld om zich heen te ontdekken. Maar omdat ze niet eerder bezig waren met landschappen of gebouwen, lukt het hen niet meteen om de illusie te scheppen van ruimte en licht.
Bregje en haar mannenkoor vinden het een mysterie dat de schilder Jan van Eyck daar korte tijd later wèl overtuigend in slaagt. Ondertussen ziet Arie in een van de museumzalen een onbegrijpelijk kunstwerk; het lijkt wel een laboratoriumopstelling, met beeldschermen, slangen en microscopen. Als hij ontdekt dat het duistere gezang dat de installatie voortbrengt van levende beestjes komt, vraagt hij de kunstenaar, Matthijs Munnik, om zich eens in hun positie te verplaatsen. Laat dat nu net de bedoeling van het kunstwerk zijn!
Hoewel het een ijzig koude winterdag is, hebben zowel Mandy als de insmijter op hun vaste plaats post gevat. Zij lijken zich geen van beiden druk te maken over de vraag naar dat ‘iets’, daarboven. Of weet Mandy toch meer dan ze ons wil doen geloven?

Kijk naar deze aflevering van Boijmans TV op donderdag 7 februari om 17.30 uur (ieder uur herhaald).

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.